Geslaagd! Twee volwaardige MBO-diploma’s uitgereikt in PI Heerhugowaard

Deze hoofdrubriek bevat 0 rubrieken:

Geslaagd! Twee volwaardige MBO-diploma’s uitgereikt in PI Heerhugowaard

Op 25 februari ontvingen twee gedetineerden van Penitentiaire Inrichting (PI) Heerhugowaard hun MBO 2 lasdiploma uit handen van de directie, in aanwezigheid van enkele familieleden. Als zij vrij komen, kunnen ze met hun diploma én een positieve aanbeveling van de gevangenis hopelijk snel aan de slag als gekwalificeerd lasser.

Het behalen van de diploma’s is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen MBO AndereStart, het Horizon College, de onderwijzers van de PI en de werkmeesters van de metaalafdeling van de PI. Het is pas de tweede keer dat gedetineerden een volledig MBO-examentraject hebben doorlopen binnen een gevangenis. Vorige maand ontving een gedetineerde van PI Krimpen aan den IJssel een MBO 2 diploma.


Sinds afgelopen zomer is in een aantal gevangenissen, waaronder die in Heerhugowaard, een proef gestart om volledige MBO-trajecten in eigen beheer op te zetten, die door AndereStart MBO-scholen geëxamineerd worden. Gedetineerden kunnen in de PI onderwijs volgen en praktijkervaring opdoen waarvoor de normale exameneisen gelden maar zonder de verplichte lesuren. Het is de bedoeling dat vanaf nu examentrajecten in alle richtingen worden aangeboden waarin binnen de gevangenis werk- en stage-ervaring kan worden opgedaan in het productiebedrijf “In-Made”. Op deze manier zouden jaarlijks landelijk zo’n 100 gedetineerden een diploma kunnen halen op MBO 2 niveau.

Binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is de zogenaamde “In-Made praktijkschool” verantwoordelijk voor deze leer-werktrajecten. Met het opleiden van werkmeesters tot praktijkopleider en het erkennen van de werkplekken in de gevangenissen als MBO-stageplaats, worden door het bedrijfsleven erkende MBO praktijkverklaringen verstrekt door tussenkomst van een externe onderwijspartner zoals AndereStart. Deze praktijkverklaringen laten zien dat de deelnemende gedetineerde het praktijkdeel van een MBO-opleiding beheerst.